Olika sorters champagne
champagne-583410_640Inför bröllopet så är det en hel del olika små detaljer som man måste planera. En av dessa är vad man vill bjuda sina gäster på. En dryck som alltid fungerar vid festliga tillfällen är champagne, men nästa fråga är då vilken sort man ska välja. Det finns en hel del att lära om drycken och förhoppningsvis kan vi hjälpa er en bit på vägen.

Champagne är en spännande och högklassig dryck som faktiskt finns i många varianter, från billiga mousserande viner till den exklusiva och mytomspunna Dom Perignon. Drycken kan dessutom variera från att vara riktigt söta viner till helt torra viner.

För att få kallas Champagne så krävs det att det mousserade vinet dels är producerat i distriktet Champagne som ligger i östra Frankrike och dels att drycken är framställd genom metoden Méthode Champenoise. Champagne görs av mousserande vin eller rosévin och det är tre slags druvor som används vid framställningen, antingen enskilt eller i en blandning av två eller samtliga tre druvsorter. Chardonnay (grön druva), Pinot Noir (blå druva) samt Pinot Meunier (blå druva) är de tre druvor som används. Champagne som är gjord av endast vita druvor kallas blanc de blancs och av endast blå druvor blanc de noir. Blandas de båda druvorna kan man få en roséchampagne.

Söthetsgrad
När champagnen är framställd så är alla sorter lika torra. För att få en sötma så tillsätter man en söt vätska, dosage. Därmed kan champagnen variera från riktigt söta viner till helt torra viner. Sockerhalten anges alltid på flaskan. Dessa varianter finns:

 • Doux – sötast, mer än 50 g per liter
 • Demi-Sec – halvtorrt, 33-50 g per liter
 • Sec – torrt, 17-35 g per liter
 • Extra Dry – ännu lite torrare, 12-20 g per liter
 • Brut – nästan helt torrt, mindre än 15 g per liter
 • Extra Brut – helt torrt, 0-6 g socker per liter
 • Extra Extra brut- vitt vin, alltså innan framställningen

Champagnesorter
Systembolaget har faktiskt nästan hundra sorters champagne i sitt fasta sortiment och dessutom ett trettiotal mousserande viner. Utöver det så finns det också en hel del att välja bland i beställningssortimentet. Om du ska prova dig igenom alla dessa alternativ så tar det ett tag. Men det är intressant att testa olika sorters champagne, vilket du kan göra på en champagneprovning. De mest kända champagnesorterna är Dom Pérignon (Gula änkan), Bollinger och Moët & Chardon. Under 2008 var det dessa champagnesorter som sålde bäst på Systembolaget:

 1. Moët & Chandon Brut Impérial, 315 kronor
  2. Jeanmaire Brut, 199 kronor
  3. Pol Roger Brut Réserve, 325 kronor
  4. André Clouet Grande Réserve, 249 kronor
  5. Bollinger Special Cuvée Brut, 371 kronor

Champagneförsäljningen har ökat för varje år sedan millennieskiftet. Dock har den börjat få motstånd av det mousserade vinet, då fler och fler svenskar väljer att köpa detta istället. Men till nyår – då är det champagne som gäller fortfarande!